HTML

Szavazás: A regisztráció nélküliség és a csalások

2008.02.14. 19:00 webnegative (törölt)

Azt hiszem, hogy eddig még nem írtam, de tegnap valaki látványosan lepontozta a legjobban álló honlapot és felpontozott egy másikat. Szépen újraindította a modemet és új IP címmel jött garázdálkodni.

A logokban érdekes látványt nyújtott, hogy egy órán belül, egy mindössze 16 ezres IP tartományból érkezett 20-30 szavazat és az addig abszolút első 4 pontot vesztett a 8-ból. Mindezzel egy időben a másik honlap hírtelen 2 ponttal és 6-7 szavazattal gazdagodott ugyanezen szavazók jóvoltából.

Gondolom az XYZ szolgáltatónál nincsen felhasználói klub, ahol az egyik versenyző elhintette, hogy indult a versenyen és minden haverja rá szavazott.  Inkább csalás történt. Én azt mondom, hogy felejtsük el a dolgot és ez alkalommal még nem zárom ki a honlapot a vesenyből, de legközelebb gondolkodás nélkül.

Lehetne komoly védelmi rendszert is csinálni regisztrációval, sütikkel mindenféle szessönökben hordozott információkkal és nem utolsó sorban nagy mennyiségű adat tárolásával. Nem akarok regisztrációt bevezetni, mert nincs szükségem a felhasználók adataira (pl: e-mail, név) és azt szeretném, ha egy szavazat formájában minél többen elmondanák a véleményüket.  Mert az véleményük érdekel nagy tételben és nem az adataik. Most a píárosok sírnak biztosan. Mit sírnak? Zokognak. Sebaj.

Ez a verseny elsősorban a szórakozásról szól. Ha nem így lenne, akkor profiknak írnék ki professzionális honlapkészítő versenyt, és csak a zsűri szavazhatna. Esetleg a felhasználók.

Miért is lényeges ez? Mert a programozásnál mindig számolni kell az emberi tényezővel. A téves beviteltől kezdve, a rosszindulatú manipulációig minden eshetőségre fel kell készülni.

Persze így utólag ott motoszkál bennem a kérdés, hogy vajon én jól ítéltem-e meg a helyzetet és jogosan állítottam-e vissza egy korábbi állapotot? Remélem jól döntöttem és nem kell ehhez hasonló dolgokkal foglalkoznom a továbbiakban.

Szólj hozzá!

Címkék: programozás csalás védelem webdesign emberi tényező

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása